Mer om universell utforming

Universell utforming kort fortalt

  • Like muligheter for bruk: Utformingen skal være brukbar og tilgjengelig for personer med ulike ferdigheter.
  • Fleksibel i bruk: Utformingen skal tjene et vidt spekter av individuelle prefereanser og ferdigheter.
  • Enkel og intuitiv i bruk: Utformingens skal være lett å forstå uten hensyn til brukerens erfaring, kunnskap, språkferdigheter eller konsentrasjonsnivå.
  • Forståelig informasjon: Utformingen skal kommunisere nødvendig informasjon til brukeren på en effektiv måte, uavhengig av forhold knyttet til omgivelsene eller brukerens sensoriske ferdigheter.
  • Toleranse for feil: Utformingen skal minimalisere farer og skader som kan gi ugunstige konsekvenser, eller minimalisere utilsiktede handlinger.
  • Lav fysisk anstrengelse: Utformingen skal kunne brukes effektivt og bekvemt med et minimum av besvær.
  • Størrelse og plass for tilgang og bruk: Hensiktsmessig størrelse og plass skal muliggjøre tilgang, rekkevidde, betjening og bruk, uavhengig av brukerens kroppsstørrelse, kroppsstilling eller mobilitet.
Du kan lese mer om de syv prinsippene her.

Universell utforming i TEK10

Lovverket (TEK10) stiller krav om at byggverk og uteområder for allmennheten skal være universelt utformet. Det skal også uteområder for boligbygg med krav om heis og uteområder for større boligområder. I byggforskriften (TEK10) stilles det også krav til `tilgjengelig boenhet´ i bygg som har krav om heis eller der alle hovedfunksjonene ligger på inngangsplanet. Tilgjengelig boenhet dreier seg om å kunne orientere seg og å ha god nok plass til rullestolbrukere. Det gjelder først og fremst utforming av inngangspartiet og bad og toalett.

Kostnadseffektivt

Universell utforming kan være kostnadseffektivt i det lange løp. Erfaringer viser at løsninger som tilstreber universell utforming og tar hensyn til mennesker med nedsatt funksjonsevne, ikke nødvendigvis blir dyrere dersom dette innarbeides i en tidlig fase av planlegging og prosjektering. Gjennom god planlegging kan man også legge grunnlaget for enklere og rimeligere drift.

Flere nettsider om universell uforming

Direktoratet for byggkvalitet har som nevnt under Tips et nettsted om universell utforming av boliger. Det er enkle sjekklister for alle rom og bygningselementer. Norsk Standard har standarder for universell utforming av boliger, som kan kjøpes. De er fra 2009 og er nå under revisjon. Målgruppen for de to standardene er først og fremst de prosjekterende og oppdragsorganisasjoner som har ansvar for nybygging, men er også relevant for eiendomsforvaltere og premissleverandører i bygg- og anleggsbransjen.
Tilbake