Smarthusteknologi

Smarthusteknologi er et samlebegrep for mer eller mindre automatiserte og intelligente funksjoner som skal bidra til lavere energiforbruk, bedre komfort, enklere betjening og et høyere sikkerhetsnivå i en bolig.

Begrepet brukes ofte om ulike styringssystemer for lys, varme, strømforbruk, persienner, ytterdører, overvåkningskamera, ventilasjon, lyd og bilde i boligen.

Smarthus styres vanligvis ved hjelp av en styringstavle eller med en app på nettbrett eller mobiltelefon. Enhetene kan programmeres til å reagere etter forhåndsbestemte innstillinger og kan sende en melding eller alarm til en eller flere mottakere. Mottakere kan være eieren selv, familiemedlemmer, et sikkerhetsselskap eller kommunen.

Hånd som holder en smarttelefon med styring av smartteknologi på skjermen.

 

 

 

 

 

 

 

Les mer  Ta quiz

Trykk på bildet over for å se det i stort format.

Tips

Ved nybygg eller ombygging av boliger er det viktig å analysere beboerens behov og så undersøke markedet om det finnes teknologier og løsninger som kan dekke disse behovene. Sjekk om det finnes rådgivere i kommunen. Det optimale er om en kravspesifikasjon er klar allerede ved en eventuelt anbudsprosess for bygging/ombygging. Det bør framgå hvem som har ansvaret for den tekniske integrasjonen av velferdsteknologiske løsninger, og om smarthus er en del av leveransen.
Det er verdt å merke seg at et smarthussystem ikke kun er forbeholdt nyoppførte boliger. Løsningen kan også installeres i eldre leiligheter eller hus. Smarthusløsninger kan tilpasses den enkeltes beboers behov. Det kan være lurt å undersøke løsninger fra forskjellige leverandører før man bestemmer seg.