Mer om smarthusteknologi

Hva dreier smarthusteknologi seg om?

Smarthus er et vidt begrep som kan dreie seg om:
  • Sikkerhet: F.eks. alarm ved innbrudd, "vandring" og adgangskontroll.
  • Omgivelseskontroll: F.eks. styring og betjening av dører, vinduer og lys.
  • Energikontroll: F.eks. temperatur- og lysjustering i forhold til døgnets tider.
  • Underholdning: F.eks. styring av TV- og musikkanlegg.

Noen anbefalinger om smarthusteknologi

Det finnes en rekke leverandører av smarthusteknologi på markedet. I nye boliger vil det være kostandseffektivt og hensiktsmessig å installere et skjult, kablet anlegg. Husbanken har utviklet en veileder for utforming av omsorgsboliger og sykehjem Rom for trygghet og omsorg. Der anbefales det at boligen forberedes for framtidige installasjoner ved å legge inn ekstra føringsveier i form av rør eller kanaler i vegger, gulv og tak.

For alle grunnleggende funksjoner som skal sikre trygghet og sikkerhet for beboere (alarmformidling, omgivelseskontroll og viktig talekommunikasjon), anbefalers å benytte kablet signalforbindelse.

Trådløs kommunikasjon og signalformidling over kraftnett (PLC) bør kun brukes på ikke-kritiske funksjoner, som styring av lys, varme og ikke-kritiske kommunikasjonsløsninger.

Kravspesifikasjon

Ved nybygg eller ombygging av boliger er det viktig å analysere beboernes behov og så undersøke i markedet om det finnes teknologier og løsninger som kan dekke disse behovene. Dette kan gjøres i samarbeid med rådgivere i kommunen, installatører eller andre. Rådgiverne bør ha god teknologikompetanse, ikke minst når det gjelder velferdsteknologi, og helst også god kompetanse på brukerbehov.

Ønsker man velferdsteknologi eller smarthusteknologi installert, bør det lages en kravspesifikasjon for dette. Det optimale er om en kravspesifikasjon er klar allerede ved en eventuell anbudsprosess for bygging eller ombygging. Det bør framgå at ansvaret for den tekniske integrasjonenen av velferdsteknologiske løsninger og eventuelt smarthus er en del av leveransen.

Brannsikkerhet

I boliger for mennesker med nedsatt funksjonsevne kan det være fornuftig å øke brannsikkerheten utover forskriftsmessige krav. Brannmeldere bør ha kablet strømtilførsel (noe som er et krav i nye boliger) og sprinkleranlegg (som fører til vannutsprøyting når temperaturen når et visst nivå). Lys kan tennes automatisk når brannalarmen går, og ytterdører åpnes/låses opp, så beboer enkelt kan komme seg ut, og de som skal hjelpe, kommer inn. I tillegg kan alarmen sende varsel direkte til brannvesen.

Systemintegrasjon

Systemintegrasjon dreier seg om å få tekniske systemer til å snakke sammen, slik at for eksempel varmen ikke skrus opp ved utluftning. Dette krever samarbeid mellom forskjellige fagdisipliner som for eksempel elektro og leverandører av smarthusteknologi. Byggentreprenører har ikke nødvendigvis påkrevet teknologikompetanse.

En systemintegrator, er en person eller bedrift som kan bidra med tverrfaglig teknologikompetanse, slik at de forskjellige komponentene i et system fungerer sammen etter hensikt.

Hvis denne kompetansen ikke finnes i kommunen, kan man leie inn kompetent hjelp. Nelfo har en interessegruppe for energieffektivisering (IEE) med et stort antall medlemsbedrifter. Dette er bedrifter som har mer systemkompetanse enn mange andre.
Tilbake