Mer om å bygge bolig

Boligsosialt arbeid

Nasjonal strategi for boligsosialt arbeid (2014-2020) skal samle og målrette den offentlige innsatsen mot vanskeligstilte på boligmarkedet. Målet er at alle skal ha et godt sted å bo, ikke minst ved å gi hjelp fra midlertidig til varig bolig.

Et annet mål er at alle med behov for tjenester skal få hjelp til å mestre boforholdet. De fleste personer med utviklingshemning vil være vanskeligstilte på boligmarkedet, pga. sine begrensede inntektstevner, og de vil ha behov for tjenester som å mestre boforholdet og livssituasjon forøvrig. Blant personer med nedsatt funksjonsevne vil særlig personer med utviklingshemning ha behov for hjelp fra det offentlige til å skaffe seg en egnede boliger. Alle kommuner har et ansvar for å hjelpe vanskeligstilte på boligmarkedet.

Tilpasning av bolig – muligheter for økonomisk støtte

For å kunne bo i en eksisterende leilighet kan det være aktuelt med ombygging. I brosjyren Tilpasning av bolig – Finansieringsmuligheter beskrives muligheter for finansieringshjelp når det gjelder kjøp eller utbedring av bolig. De fleste ordningene er økonomisk behovsprøvd. Det er imidlertid ikke tilskudd til utredning, prosjektering, tilstandsvurdering og heis i lavblokker. Disse tildeles direkte fra Husbanken etter bestemte kriterier. 

Det finnes også tilskudd til refinansiering av boliggjeld for de aller mest vanskeligstilte. Dette er særlig aktuelt der boligen er godt tilpasset et spesielt behov og hvor kommunen ut fra en helhetsvurdering mener at den beste løsningen er at brukeren får fortsette å bo i boligen.

Veilederen Tilskudd til utredning og prosjektering - for saksbehandler i kommunen gir ytterligere informasjon.

TEK17

TEK17 (byggteknisk forskrift, se venstre meny på nettsiden) inneholder minimumskravene til et lovlig oppført byggverk i Norge. Forskriften skal sikre at tiltak planlegges, prosjekteres og utføres ut fra hensyn til god visuell kvalitet, universell utforming og slik at tiltaket oppfyller tekniske krav til sikkerhet, miljø, helse og energi.

Veiledningsdelen forklarer forskriftens krav, og det gis føringer for hvordan kravene kan etterkommes i praksis. Veiledningen inneholder også en del råd om hvordan bygninger kan bli bedre enn minimum. Det er ofte klokt å prosjektere og bygge bedre enn minimumskravene.

TEK17 har erstattet TEK10.

Prosjekteringsverktøyet 'Tilgjengelig bolig'

Direktoratet for byggkvalitet har utarbeidet et prosjekteringsverktøy, Tilgjengelig bolig, beregnet for tilgjengelige boliger i det generelle markedet, ikke spesialboliger. Dette er en håndbok og et verktøy som kan være til hjelp i boligprosjekter. Verktøyet gir konkret veiledning om hvordan universell utforming kan oppnås både ute og inne.

Mange av de anbefalte tilleggsytelsene vil være velegnet for mennesker med kognitive vansker. Det er en samling temablader med tilhørende sjekkpunkter. I hvert temablad er det en god oversikt over løsninger som dreier seg om tilgjengelighet. Det er også gode forklaringer og illustrasjoner.

Merk at innholdet kan være mangelfullt eller ikke oppdatert i henhold til dagens regelverk.

Investeringstilskudd til sykehjemsplasser og omsorgsboliger, og Tilskudd til utleieboliger

Investeringstilskudd til omsorgsboliger og sykehjem skal stimulere kommunene til å fornye og øke antall plasser i sykehjem og omsorgsboliger for mennesker med behov for heldøgns helse- og omsorgstjenester. En av målgruppene er mennesker med utviklingshemning.

Veileder for investeringstilskudd er til hjelp for kommuner som planlegger oppføring, kjøp, ombygging, utbedring og leie av sykehjem og omsorgsboliger. Denne veilederen skal hjelpe kommuner som planlegger å bygge, kjøpe, bygge om, utbedre, leie eller annen fremskaffelse av pleie- og omsorgsplasser.

Veileder for tilskudd til utleieboliger Denne veilederen skal være en hjelp for kommuner, selskaper, stiftelser og lignende som skal søke Husbanken om tilskudd til utleieboliger. Tilskuddet skal bidra til flere egnede utleieboliger for vanskeligstilte på boligmarkedet.

Dialogverktøy – Funksjonsnedsettelse

Husbanken har utviklet Dialogverktøy – funksjonsnedsettelse. Målet med dette verktøyet er å sikre et variert bo- og tjenestetilbud samt normalisering og integrering. Ved å bruke verktøyet viser kommunen hvordan det planlagte prosjektet samsvarer med behovene til målgruppen, krav til utforming og at dette er forankret gjennom brukermedvirkning. Kommunen må gjøre en vurdering av investerings- og driftskostnader for prosjektet. Dette skal synliggjøre hvordan prosjektet inngår i kommunens helhetlige planlegging for målgruppen.
Tilbake